Hvad smider vi væk? En personlig refleksion og en start på en praktisk liste

Så længe jeg kan huske, har jeg haft en hengivenhed for og værdsat at give nyt liv til brugte ting. Det startede med besøg hos min farfar, da jeg var 7 – der kunne jeg blive fundet gravende rundt efter skatte i hans garage fuld af kasser. Og min glæde ved at give nyt liv til gamle ting som teenager startede med min fars gamle Levi-jeans og min mors 70'er-polyesterprint.

 

Som en teenager der voksede op i Los Angeles i 80'erne var det meget punk at undgå kapitalistisk forbrugskultur, og for mig blev det, der på det tidspunkt startede som et oprør, til livslange valg, stil og mulighed for at inspirere andre i den retning. Genbrugsbutikker og vintageshopping samt bytte af tøj, møbler og næsten alt med mine venner har altid været min måde at leve på. Jeg gemte nogle af mine yndlingsting væk, og til min glæde bærer min datter, som nu er 20 år, nogle af de specielle stykker, jeg har gemt for længe siden. En blå skjorte med en stor sød broderet kat fra 70'erne og en bluse med håndlavede detaljer fra 1940'erne er blot 2 af de specielle ting, der spænder over vores generationer.

 

Jeg kigger rundt i min spisestue og stue nu, mens jeg skriver, og det bliver svært at få øje på noget, der ikke har en historie. Et skønt gammelt blåmalet spisebord med maling afhugget som jeg har fået af en Virumpige. Stole fiskede jeg op fra en storskraldcontainer og malede om. Gamle glasvaser, malerier, keramik, lamper. Malerier og spejle arvet med huset. Et historisk fotografi fra 1887. På toppen af et gamle vitrineskab står en kongekrone af jern. Et stykke historie fra Værkstedet i Brede. Det tog jeg fra lossepladsen. Ja, fra lossepladsen. Desværre ender så meget af vores historie der. I sidste uge fandt jeg Royal Copenhagen-krus og Bjørn Wiinblad-tallerkener – tallerkener, der blev produceret måske kun 400 meter væk på hans gamle værksted her på Højskolevej. Lidt trist.

En trist udsigt på lossepladsen

Vidste du, at det faktisk ikke er tilladt at fjerne ting fra skraldecontainere på lossepladsen? Hvis det er fra metalbeholderne, kan det være en alvorlig lovovertrædelse, fordi der er penge at tjene på at sælge det videre. Hvis det er noget fra nogle af de andre container, kan man være heldig at de ansatte måske ser den anden vej. I en afslappet samtale udtrykte én  "Vi ser hver dag, at alt for mange gode og nyttige ting desværre bliver smidt ud. Vi kunne alle være meget bedre til at bruge lidt ekstra tid på at sortere ud og give væk, hvad der stadig kunne bruges."

 

Ifølge affald.dk ligger Danmark højt på listen over de lande, der udleder mest CO2 per indbygger. Hvis alle mennesker i verden levede som en gennemsnitsdansker, skulle der mindst fire jordkloder til for at dække vores forbrug. Som de forklarer enkelt, er klimaudfordringen et resultat af, at vi mennesker bruger flere af naturens ressourcer, end Jorden kan producere, og dette forbrug sender flere drivhusgasser som CO2 ud i atmosfæren, end planterne på Jorden kan optage.

 

Vi må kunne gøre det bedre end dette. Vi skal gøre det bedre end dette! Brugbare ting må ikke ende på lossepladsen. Punktum. På nuværende tidspunkt er det sandsynligvis ikke nødvendigt at uddybe, at det at smide ting ud fylder og forurener vores planet, da det øger behovet for at bruge flere ressourcer og energi på at skabe nye ting. Så enkelt er det. Vores købsbeslutninger har betydning. De valg vi træffer når vi forbruger har betydning.

 

Hvis du ikke er bekendt med, hvad du personligt kan gøre for at træffe mere bevidste beslutninger vedrørende dine brugte ting, er her en lille og meget lokal guide med 4 muligheder:

1- Giv det væk!

Der er sådan en god følelse i at give ting væk. Alle vinder! Nogen får noget, de rent faktisk kunne bruge. Du kommer til at rode og få mere plads eller en mere ryddelig garage. Det er også en måde at forbinde og få positive oplevelser i fællesskabet. Da jeg hentede en gratis kommode i Virum, blev det til at lære naboer at kende, at blive tilbudt mere interessante genstande, jeg kunne "redde" fra lossepladsen, og også et venskab. En bonus er at studier viser at altruisme som dette oven i købet er godt for helbredet!

●      Der er nogle gode lokale grupper, der er klar til at hjælpe dig med at finde et nyt hjem til dine ting eller nye ting, du måske har brug for. Søg i Facebook på disse grupper:

○      "Gives væk / Søger / Kun gratis i Kgs. Lyngby og omegn"

○      "Bortgives i lyngby"

○      "Gives væk gratis i Nordsjælland"

 

●      Når du sætter storskrald ud, post et billede, så andre kunne redde det fra at gå på lossepladsen.

 

●      Eller måske kunne du starte en gruppe for netop din gade eller kvarter, som vi har gjort her hvor jeg bor i Sorgenfri Haveby.

 

●      Når du besøger genbrugspladsen, husk at bruge beholderne til tøj, tekstiler og husholdningsartikler i stedet for brændbart.

 

●      Du kan også besøge og donere dine ting til genbrugsbutikker i området: Kirkens Korshær, IGEN Op Shop, Red Cross Op Shop Lyngby, Dan Mission Op Shop, Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik.



2 - Sælg det! (Eller køb brugt!)

Få lidt penge for de ting, du ikke bruger eller har brug for længere. Og lige så godt, tag et kig for at se, hvad du kunne købe brugt i stedet for nyt.

 

●      Søg i Facebook på disse grupper:

○      "Køb, Salg og Bytte for os der bor i Lyngby og Omegn"

○      “Virumpigernes Salgsgruppe” 

 

●      Tjek hjemmesider for salg som f.eks Den Blå Avis https://www.dba.dk/ og Gul og Gratis https://www.guloggratis.dk/

 

●      Besøge genbrugsbutikker i området: Kirkens Korshær, IGEN Op Shop, Red Cross Op Shop Lyngby, Dan Mission Op Shop, Folkekirkens Nødhjælps Genbrugsbutik.

 

●      Besøge lokale butikker i kommunen med håndplukkede kvalitet brugte varer: Anitk Form & Design, Villa Vi, Höjris, Maison Vintage.

 

●      Loppemarkedssæsonen er lige ved at være slut, men hold øje efter vinteren og hyg dig med vennerne på besøg på de mange loppemarkeder i vores kommune.

 

3- Byt det!

Brug de ting, du ikke længere ønsker, som en måde at få noget, du kunne bruge i stedet! "Byttemarkeder" begynder at tage fat. Villa Vi lægger lokaler til et byttemarked i samarbejde med "Virum og Lyngby Grønne Naborfællesskaber" her is november. Og der er også andre muligheder for at bytte.

●      26 November 2022: Legetøj Byttemarked hos Villa Vi 

 

●      Søg i Facebook på disse grupper:

○      "Byttemarked Lyngby Facebook guppe"

○      "Køb, Salg og Bytte for os der bor i Lyngby og Omegn"



4- Reparer det!

Reparer de ødelagte ting og fortsæt med at bruge dem længere. Vi har været så heldige i Lyngby at have en Repair Cafe, der har haft succes et par år nu. Ved Repair Cafe arrangementerne gør de deres bedste for at reparere dine ødelagte ting og det er helt gratis. Vi er også glade for at kunne meddele, at en lokal Lyngby-kvinde er blevet tildelt et sponsorat fra LB Foreningen til at skabe gratis "upcycling af tøj" workshops i løbet af de næste par måneder. Det initiativ kickstarter noget nyt hos Villa Vi, a serie of workshops, som vi kalder Upcycling Café.

●      Repair Café Lyngby - en forening af frivillige, hvor alle kan komme med defekte ting, som de gratis forsøger at reparere for dig.

●      Upcycling Café hos Villa Vi - en ny serie af gratis "upcycling"-workshops, hvor folk kan komme med deres slidte tøj og tekstiler og skabe noget nyt i stedet for at smide dem ud.

24 November 2022: Visible Mending Workshop - Gratis Upcycling Café hos Villa Vi

5 December 2022: T-Shirt Deconstruction Workshop - Gratis Upcycling Café hos Villa Vi

Denne liste er bare et sted at starte. Der kan være mange flere, der endnu ikke er nævnt her. Du er velkommen til at tage kontakt, hvis du vil være med til at udvide denne liste.

 

Denne artikel er skrevet af Elizabeth Rankich, som har boet i Lyngby-Taarbæk Kommune i 12 år med sine børn og er stifter og ejer af Villa Vi, cafe/multihus i Sorgenfri. Hun kunne træffes på elizabeth@villavi.dk.

Previous
Previous

Så er det nu, at du skal stemme på os som Årets Spisested 2023.

Next
Next

Er der allerede gået et år? Vi skal fejre! …og siger tak!